Конкурси

 

ФЕСТИВАЛ ЗА ДЕТСКО И МЛАДЕЖКО МЕДИЙНО ИЗКУСТВО

Назад »

АРЛЕКИН 2016

 

Фестивалът “АРЛЕКИН” се провежда под мотото “Светът в моите очи” и има за цел да стимулира детската и младежка фантазия и творчество за създаване на оригинални филми /документални и игрални/, детска новела и сериал телевизионни, видео клип, предавания и репортажи: музикално предаване, спортно предаване, новинарска емисия и всички останали формати, към които децата проявяват интерес, също така  Интернет медии и радиопредавания, включващи всички жанрове.

 

Стартира фестивалът „АРЛЕКИН 2016”

 

Големите награди очакват своите победители, а ние очакваме идеи, разкази или истории, които ще са основата на вашите сценарии и предложения за филми или спортни, музикални и телевизионни предавания. Във фестивала могат да участват деца от 8-18 години, индивидуално, група, клас или училище.

 

 

Фестивалът се провежда за пети пореден път. Обучението във „виртуална видеокласна стая” отново ще бъде за  българските деца, живеещи в България и по света. С помощта на специалисти  в областта на киното, телевизията, драматургията и журналистиката  младите хора ще учат изразните средства на киното и телевизията.

Иновациите са водещ фактор във фестивала. Всяка година по време на фестивалните дни се представя продукт, създаден от децата, който е  постижение в най-новите технологии на интернет, тв медии и кино.

 

 

СTАТУТ НА ФЕСТИВАЛА

 

 

КИНО И ТЕЛЕВИЗИЯ

Краен срок за получаване на сценарии - 20 декември 2015г. arlekinfest@abv.bg

 

І. ИГРАЛНИ И ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ

Първи етап - представяне на идеите

Предложените идеи за сценарии от младите автори, трябва да бъдат в обем до  три страници. Авторите на избраните  от професионално жури  идеи  получават награда-безплатно обучение.

Втори етап - обучение

По време на обучението одобрените идеи се доразвиват в сценарии. Обучението се извършва във виртуална видеокласна стая и индивидуални консултации по скайп /януари, май 2016 г/. Преминалите курса на  обучение след успешно полагане на тест, получават сертификат. 

Избраните от професионално жури пет сценария се заснемат от  професионален екип с осигурена техника под ръководството на автора на сценария, който подбира актьорския състав от своето училище или град. Останалите сценарии авторите заснемат с телефон, любителска камера, фотоапарат и т.н. под ръководството на екипа на "Арлекин" като консултацции. Всички се  излъчват  в четирите фестивални  дни в гр.Варна. Общият брой на филмите, които се състезават за наградата „Арлекин” са по 10 от всяка категория.

 

ВИДЕОКЛИП – това са преди всичко клипове предвнзначени за реклама, послания  заснети и монтирани от деца с различни устройства - мобилен телефон, фотоапарат, любителска камера.

Краен срок за получаване на видеоклипа - 10 април 2016 г. arlekinfest@abv.bg

 

РЕПОРТАЖНИ ФИЛМИ – това представлява филм, заснет и монтиран от деца с различни устройства – мобилен телефон, фотоапарат, камери.

Краен срок за получаване на репортажния филм -  10 април 2016 г.  arlekinfest@abv.bg

 

ИНТЕРНЕТ МЕДИИ – Сайтове, създадени и модерирани от деца

Сайтовете се  номинират в три категории, които определят качеството на сайта – съдържание /информация, култура, образование/, дизайн и навигаци.

Краен срок за получаване на линкове 10 април 2016г. arlekinfest@abv.bg

 

 

РАДИОПРЕДАВАНИЯ

Община Варна отново отворя вратите си за децата, младите хора и  Фестивала, който ще се проведе през месец юни 2016г.

Краен срок за получаване на радиопредаване -  10 април 2016г. arlekinfest@abv.bg

 

 

Номинираните игрални, документални и репортажни филми, видеоклипове, радиопредавания и сайтове, ще бъдат класирани от детско жури. Професионално международно жури ще номинира филмите, които ще представят „Арлекин” на международни фестивали. Всички участници получават  подаръци осигурени  от спонсори. 

От 10.01.2016 г. започват индивидуални консултации и разяснения на номинираните участници по скайп, както и виртуалното обучение за авторите на номинираните сценарии.

На 15.05.2015 г. номинираните във всички категории ще получат покана за фестивалните дни във гр. Варна.

 

ОБУЧЕНИЕТО И ПРЕСТОЯТ В КОМПЛЕКС „ГРАНД ХОТЕЛ ВАРНА „ОЛ ИНКЛУЗИВ”, ЗА ЧЕТИРИТЕ ФЕСТИВАЛНИ ДНИ ПРЕЗ 2016 Г. В ГР.ВАРНА,СА БЕЗПЛАТНИ ЗА ВСИЧКИ НОМИНИРАНИ УЧАСТНИЦИ.

 

 

 

 

 

 

УЧАСТНИЦИ