Състезатели

NULL

Щиляна Георгиева Щерева, 16 год. 10 клас при ПМГ"Академик Боян Петканчин", град Хасково

Брой гласове:
3

Без революция сме загубени во веки веков

„Без революция сме загубени во веки веков” . Така завършва писаното от Левски писмо до Панайот Хитов през 1868 година. Колко истина тлее в тези слова! Думите на Апостола са огледало за днешното общество. Едновременно величествени и страшни. Напомнят ни, че без свободата си сме безлични и само смелостта ни да я постигнем ни изгражда като личности.

А какво по – хубаво от свободата имаме? Всеки я намира в различни предмети от ежедневието, опитвайки се да избяга от сивата реалност около себе си и да бъде за миг щастлив. Но тук става дума за правото да имаш тази свобода. По – точно за начина, по който да я отстояваш съхраняваш . Това е една малка революция – малка, но лична. Всеки един е революционер в своя личен живот. Никак безизвестни са личните тревоги на хората в това общество, но според мен именно те правят по – силни нас, та дори и по – смели. Смелост за изразяването на лично мнение, смелост за правото на всеки да бъде щастлив по своему, смелост дори да изразиш чувствата си и още много примери за смелост могат да бъдат дадени. Но според мен първата стъпка е личното осъзнаване – мисълта, която озарява разума и разкрива смелостта на яве.

Според мен всеки един от нас е един малък Левски за това време. Представете си само в какви времена е живял той, родната земя е била обречена на гибел, вярата потъпкана, населението е продавало душите си за късче живот, а той все пак не се е предал. Не го е било страх да осъществява идеалите си, да гони целите си въпреки терора и да не се отмята от самия себе си. Във времена като онези Левски напомня на сънародниците си кои са. Напомня им, че са българи, горди българи. Напомня им, че без свободата си те са никои. Апостола не се предава,та ние ли ще предадем свободата на личността си?
УЧАСТНИЦИ: