Състезатели

NULL

Щиляна Щерева, 16 год., ПМГ"Академик Боян Петканчин", град Хасково

Брой гласове:
2

А ако живеехме в такова време? Ако гледахме как отечеството ни страда, защото не е свободно и само ние бихме могли да го спасим от тези мъки? Бихте ли се осмелили да бъдете толкова смели? Да не ви е страх от личното поражение в името на общата свобода? Ако всеки един от нас си задава тези въпроси поне един път на ден, ще осъзнае какво богатство е да имаш свобода. Единственото, което се иска от нас е да бъдем смели в името на нашата свобода.

И разбира се да помним не само по празници подвизите на националните ни герои. Левски е един от многото, дали живота си безкористно в името на това днес ние да съществуваме и да живеем свободно, без да се налага да браним родината си с пушка или нож в ръка. И добре, че е имало такива смели герои като Апостола за свобода. Добре, че го е имало! Неговият силует никога няма да бъде зачеркнат от образа на народа ни, както и думите „свобода” и „революция” винаги ще носят скрити мисли за неговото дело! Ако бъда попитана с какво свързвам тези думи, ще отговоря именно, споменавайки неговото име. Фигура като неговата съпътства освен нашето минало нашето настояще и бъдеще. Защото народ, който не помни историята си не е народ, и точно на герои като Васил Иванов Кунчев дължим свободата си днес!

Дори и в преносен смисъл тук думата „революция” не губи своето значение. Ние, малките революционери на днешното време, имаме пълната свобода да говорим свободно, да мислим свободно и да живеем свободно. Обществото ни е достатъчно колоритно за да достигнем до извода, че стига да бъдеш достатъчно смел да бъдеш себе си, ти си постигнал една лична революция.

Подвизите на героите ни могат да внушат у нас чувство за гордост и признателност, но всъщност сега ние сме главните герои на нашето ежедневие и ние сме революционерите на новото време. Примера вече ни е даден от нашите предци, от нас се иска само да бъдем смели, защото „без революция сме загубени во веки веков”!
УЧАСТНИЦИ: