КОЛЕДА вУ-ЩЕ "РОДОЛЮБИЕ"и ДГ"ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО", гр. Валенсия, ИспанияКоледен празник в училище „Родолюбие“ и Детска градина „Щастливо детство“

гр. Валенсия, Испания

С много трепет и вълнение и тази година малчуганите от българско училище „Родолюбие“ и детска градина „Щастливо детство“ гр. Валенсия, Испания очакваха Коледа.
Децата са винаги готови за празници и веселие, а мисълта, че Дядо Коледа ще ги посети и ще раздаде подаръци ги правеше още по-нетърпеливи и по-весели.А освен това се говореше за “чудеса” и за “сбъднати желания”. Доста примамливо, нали!
И ето дългоочакваният момент настъпи. С грейнали очички и усмихнати лица на 22 декември 2012 година в залата на училище „Сан Хосе Хесуитас “ гр.Валенсия родители и ученици вече се събраха за новогодишното тържество.
Малко по-специално беше това тържество.Спектакълът бе разделен на две части.Първата част бе по мотиви от романа на Екзюпери „Малкият принц”,а втората Българска Коледа.
Ето какво разказаха малките артисти на многобройната си публика:
Спектакълът “Малкият Принц и нощта на сбъднатите желания” разказа за една нощ, в която светлината в небето е някак различна, по-ярка и по-бляскава. В тази декемврийска нощ, нощта на Коледа ,учителят изпраща децата от училището, които са на зимен лагер да си лягат. И не защото е лош човек, а защото вече е нощ и всички деца трябва да са отпочинали за предстоящият голям празник Коледа.
Историята започна, когато той влиза в своята стая и се заглежда в небето и вижда една звезда, която го кара да си спомни времето, когато е бил дете. Тази звезда е вълшебна и омайна. Сърцето на учителят е завладяно от нейната сила. Умът му е озарен от нови идеи.
И ето, че разбира, кое е неговото съкровено желание. То се таи в душата и сърцето му и само вълшебството на Коледната нощ може да
помогне да се сбъдне. Неговото желание е да бъде отново дете, да, да бъде отново дете.Чудно желание, нали !
И ето, че желанието му се сбъдва той става дете и се среща с Малкият Принц, детето, което всеки от нас иска да бъде.За него възрастните са чудни и трудно-разбираеми хора.
Малките артисти представиха четерима от героите, с които Екзюпери среща Малкия Принц и неговия спътник: Царят, Суетният, Пияницата и Бизнесменът .
И въпреки, че според тях това, което вършат е много важно, те остават неразбрани за детето.
В градината с рози Малкият Принц разбира, а заедно с него и всички в залата „най-важното е невидимо за очите”. Тази тайна му я разкри новата му приятелка-Лисицата, която той опитомява...
Спектакълът сякаш премина за един миг, но вкусът на магията остана за дълго, да напомня на всички, че на Коледа се случват чудеса и се сбъдват желанията.
Помислете добре, кое е вашето желание и си го пожелайте на следващата Коледа!
Продължихме коледния спектакъл с хорце,което изиграха децата от детската градина. Последваха коледни стихове от Дора Габе. Момичетата от горните класове представиха коледните традиции в различните региони на България.Облечени в народни носии от даден етнографски регион и с характерния за него диалект, всяко момиче обясни как се приготвя коледната трапеза .
Програмата завърши с народни танци представени от младежки танцов състав към училището и танцов състав “Българска Роза” към асоциацията на българката “Бялата лястовица”.
Специален гост на нашия Коледен спектакъл бе госпожа Мая Стефанова - Генерален Консул към Генерално Консулство гр. Валенсия.
За първи път бе организиран Благотворителен Коледен базар, на който се предложиха подготвени от членове и симпатизанти на асоциацията коледни продукти: саморъчно изработени сурвачки, играчки за елха, сладкиши, баница с късмети и други.
Събраните средства ще се използват за подпомагане българския културният център към асоциацията.
Благодарим сърдечно на всички, които се включиха в базара! Тяхното дело доказа на практика, че магията на Коледният дух съществува, прави ни добри и щедри.
Дано да сме такива през цялата Нова 2013 година!
Царинка Панева учител и член на УС на асоциацията.