Конкурси

 

Арлекин 2017

Назад »

Фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин "се провежда под патронажа на Министерство на образованието и науката. 
Фестивалът е в подкрепа на "Варна младежка столица 2017" 


Фестивалът “АРЛЕКИН” се провежда под мотото “Светът в моите очи” и има за цел да стимулира детската и младежка фантазия и творчество за създаване на оригинални филми /документални и игрални/, детска новела и сериал телевизионни, видео клип, предавания и репортажи: музикално предаване, спортно предаване, новинарска емисия и всички останали формати, към които децата проявяват интерес, също така  Интернет медии и радиопредавания, включващи всички жанрове.

Стартира международния фестивал за детско и младежко
 медийно изкуство  „АРЛЕКИН 2017”

Големите награди очакват своите победители, а ние очакваме идеи, разкази или истории, които ще са основата на вашите сценарии и предложения за филми или спортни, музикални и телевизионни предавания. Във фестивала могат да участват деца от 8-19 години, индивидуално, група, клас или училище.

Фестивалът се провежда за шести пореден път. Обучението във „виртуална видеокласна стая” отново ще бъде за  българските деца, живеещи в България и по света. С помощта на специалисти  в областта на киното, телевизията, драматургията и журналистиката  младите хора ще учат изразните средства на киното и телевизията.
Иновациите са водещ фактор във фестивала. Всяка година по време на фестивалните дни се представя продукт, създаден от децата и млади хора, който е  постижение в най-новите технологии на интернет, тв медии и кино.


YouTube канал: https://www.youtube.com/channel/UC0x8ce9ORL14DmSUIj-IOJA
Приложение за сматрфони: Мапс Арлекин - от Google Play Magazine

СTАТУТ НА ФЕСТИВАЛА


КИНО И ТЕЛЕВИЗИЯ

Този раздел включва филми с мото "Светът в моите очи" и историческа тематика. 

Краен срок за получаване на идеи за сценарий - 15 февруари 2017г.
arlekinfestival@abv.bg


I. ИГРАЛНИ И ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ

Първи етап - представяне на идеите  
Предложените идеи за сценарии от младите автори, трябва да бъдат в обем до  три страници. Авторите на избраните  от професионално жури  идеи  получават награда-безплатно обучение.
Втори етап - обучение 
По време на обучението одобрените идеи се доразвиват в сценарии. Обучението се извършва във виртуална видеокласна стая и индивидуални консултации по скайп /януари, май 2016 г/. Преминалите курса на  обучение след успешно полагане на тест, получават сертификат.  
Избраните от професионално жури пет сценария се заснемат от  професионален екип с осигурена техника под ръководството на автора на сценария, който подбира актьорския състав от своето училище или град. Останалите сценарии авторите заснемат с телефон, любителска камера, фотоапарат и т.н. под ръководството на екипа на "Арлекин" като консултацции. Всички се  излъчват  в четирите фестивални  дни в гр.Варна. Общият брой на филмите, които се състезават за наградата „Арлекин” са по  10 от всяка категория. 

Наградите на най-добрите филми са статуетка, таблет и дипломи. Наградите ще бъдат присъдени от международно жури от професионалисти по време на самия фестивал.


II. ВИДЕОКЛИП – това са преди всичко клипове предвнзначени за реклама, послания  заснети и монтирани от деца с различни устройства - мобилен телефон, фотоапарат, любителска камера.

Заявка за участие до 20 февруари  2017г.
Краен срок за получаване на видеоклипа - 10 април 2017г. arlekinfestival@abv.bg

Наградите на най-добрите видеоклипове са статуетка, таблет и дипломи. Наградите ще бъдат присъдени от международно жури от професионалисти по време на самия фестивал.


III. РЕПОРТАЖНИ ФИЛМИ – филми, заснет и монтиран от деца с различни устройства – мобилен телефон, фотоапарат, камери. 

Заявка за участие до 20 февруари  2017г.
Краен срок за получаване на репортажния филм -  10 април 2017 г.  arlekinfestival@abv.bg

Наградите на най-добрите репортажни филми са статуетка, таблет и дипломи. Наградите ще бъдат присъдени от международно жури от професионалисти по време на самия фестивал.


АНИМАЦИОННИ ФИЛМИ

Програмата „Детска анимация“ към Международния фестивал „Арлекин“ очаква вашите, създадени от деца, анимационни филми. 
Програмата съдържа три категории: 
1 категория MINI: филми, създадени от деца на възраст до 11 години. 
2 категория MIDI: филми, създадени от деца и младежи между 12 и 15 години. 
3 категория MAXI: филми, създадени от младежи между 16 и 20 години. 
Филмите ще бъдат селекционирани от комисия от професионалисти в областта на анимацията и киното. Като специално внимание ще се обърне върху изобразителните качества на създадените от децата филми, върху художествената им експресия и емоция.

Наградите на най-добрите филми са статуетка, таблет и дипломи. Наградите ще бъдат присъдени от международно жури от професионалисти по време на самия фестивал.


ИНТЕРНЕТ МЕДИИ

Сайтове, създадени и модерирани от деца
Сайтовете се  номинират в три категории, които определят качеството на сайта – съдържание /информация, култура, образование/, дизайн и навигаци.

Наградите на най-добрите сайтове са статуетка, таблет и дипломи. Наградите ще бъдат присъдени от международно жури от професионалисти по време на самия фестивал.

Заявка за участие до 20 февруари  2017г.
Краен срок за получаване на линкове 10 април 2017г. 
arlekinfestival@abv.bg


РАДИОПРЕДАВАНИЯ

Община Варна отново отворя вратите си за децата, младите хора и  Фестивала, който ще се проведе през месец юни 2017г. 

Заявка за участие до 20 февруари  2017г.
Краен срок за получаване на радиопредаване -  10 април 2017г. arlekinfestival@abv.bg


Номинираните игрални, документални и репортажни филми, видеоклипове, радиопредавания и сайтове, ще бъдат класирани от детско жури.  

Музикален конкурс - спектакъл "Киното - моя любов, моя песен" 

юни 2017г.

 

Конкурсът ще се проведе в рамките на 6-тото издание на фестивала за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин - 2017" организиран от сдружение «Арлекин» - София, в партньорство с Община Варна. Темата на конкурса е изпълнение и атрактивно представяне на песен от филм или мюзикъл. 
В него могат да участват вокални изпълнители от 9 до 20 години от цял свят, разпределени в три категории :
                Първа категория от 9 до 12 години 
                Втора категория от 13 до 16 години 
                Трета категория от 17 до 20 години 

 

Регламентът за конкурса ще бъде качен на сайта на 15 декември 2017г.