Новини

   

  Нов голям успех на ученици от Варна в Международния конкурс на НАСА за проектиране на космически градове

  Нов голям успех на ученици от Варна в Международния конкурс на НАСА за проектиране на космически градове

  Отново екип от български ученици се класира на призово място в Международния конкурс на НАСА и Американското космическо общество за проектиране на космически колонии. Тази година в Конкурса са участвали 14 359 ученици с 2 646 проекта от над 30 страни. Варненските ученици от ИТ Гимназия „Екзюпери“ Бора Доган и София Василенко се класират на трето място с проекта „Космическа академия АD ASTRA“. Техни ръководители са доц.д-р Веселка Радева, Ръководител на Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Морското училище и Катя Марева, учител по физика и астрономия в ИТ Гимназия „Екзюпери“, Варна.

  Проектът е разработка на космическо училище за астронавти и космически инженери и учени. Представени са оригинални инженерно-технически идеи за учебни зали, пространства и тренажори за астронавти. Учениците са представили и своите идеи за нов модел на ефективно обучение, което се базира на новите методи, по които се обучават учениците в своето училище. Интерес представлява и двустепенната им форма на обучение, включваща наземен подготвителен и подборен модул и космическа база – училище и академия.

  Традиционно учениците, отличени на призови места участват в Международната конференция за космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество. Но поради световния проблем с корона вируса международната конференция ще се проведе в края на годината или в началото на следващата година. 

  За повече информация

   

   

  Назад »