Новини

   

  Животът е избор и независимост

  Бъди НЕзависим!

  Повечето хора си представят зависимостите единствено като пристрастеност към дрога или хазарт. Да, те наистина са сред основните, но с течение на времето се появяват различни прекомерни увлечения, на които кампанията „Бъди  свободен, а не зависим “би искала да обърне внимание.

  Някои от тях може би ще ви изненадат, други ще прозвучат сензационно, трети ще ви накарат да се усмихнете, но всички те са много сериозни и граничат с психически разстройства.

  Една от най-древните зависимости е тази към  психоактивни вещества, вкл. и алкохол, провалили не един живот и довели до смъртта на милиарди хора. Тук влизат тютюна, канабиса, спиртните напитки, психотроп.ните лекарства

  Не по-малко стара е и зависимостта към хазарта, предизвикала личен и обществен икономически крах.

  Храните, които ядем днес, са много различни от онези, които употребяваме в естествената си среда, така че имат голям потенциал да предизвикат зависимост. Консумирайки храни от този вид, нашият мозък генерира високи дози допамин, хормонът, участващ в пристрастяването. Освен това съвременните храни често имат малко хранителни вещества, но са съставени от това, което е известно като „празни калории“. По този начин, въпреки храненето, тялото ни продължава да открива, че има хранителен дефицит, и ни изпраща отново сигнал за глад, дори ако току-що сме яли. А нова води до затлъстяване, психични заболявания като анорексия или булимия

  Почти непозната е зависимостта към… екологичните и полезни храни, наречена орторексия. Има хора (като актрисата Ума Търман), които са склонни да умрат от глад, но не и да вкусят нещо от супермаркета. А това също е хранително разстройство.

  Малко обръщаме внимание към зависимостта към интернет – игрите в мрежа и социалните медии, а те наистина могат да доведат до психически и физически изменения, вкл. психози и тикове. Проблемът е, че практически всички жители на развитите страни са постоянно свързани към мрежата. Интернет (смартфоните по-специално) причиняват пикове на допамин, когато ги използваме. А това води до сериозни последици като депресия, неспособност да се наслаждаваме, безпокойство и нарушени социални отношения.

  Разбира се, ние от „Бъди  свободен, а не зависим “ не бихме могли само с едно събитие, дискусия или концерт да приковем вниманието на младите хора към всички видове зависимости, но се надяваме да положим едно добро начало.

  Защото информираният човек прави разумни избори!

   

   

   

   

   

   

   

  Назад »