Новини

   

  Гигантски костенурки, пиратски гробове и съвременен Робинзон на Сейшелите

  Националният морски парк „Сейнт Ан“ на Сейшелите е невероятен природен резерват в Индийския океан, прочут с тропическия си подводен свят и отличните условия за гмуркане. Освен това е само на 5 км по вода от столицата Виктория и близостта до нея го прави още по-популярен.

  Гигантски костенурки, пиратски гробове и съвременен Робинзон на Сейшелите
  Гигантски костенурки, пиратски гробове и съвременен Робинзон на Сейшелите

  В далечната 1770 година остров  Сейнт Ан е бил първия заселен. От него Кралските морски сили отбранявали пристанището на главния град. Националният морски парк е основан през 1973 година и първоначалната идея на създаването му е имала преди всичко спасителен характер.

  В минали времена са използвали кораловите плантации за строителен материал, хапвали гигантските морски костенурки като деликатес, а рибарите хвърляли мрежите безогледно. Морското биоразнообразие било застрашено и е било въпрос на национална политика да защитят региона.

  Днес на територията на „Сейн Ан“ е забранено да се лови риба, да се карат водни ски,  гмуркането е на строго определени места, а по островите зорко следят за изхвърлянето на боклуци, паленето на огън и небрежното отношение към природата.

  За мое щастие и аз се оказах между 40-те хиляди посетители на това омагьосващо място. За най-красивото място, на което могат да се видят най-много морски жители на едно място се смята проливът между островите Сейнт Ан и Мойен. Там рифовете с корали са почти непокътнати, морските костенурки идват до лодките и дори можете да поплувате с тях, да видите диви делфини.

  За да прочетеш повече 

   

   

  Назад »