Новини

   

  Моята българска бродирана риза 2023

   Официалното закриване на изложбата на детски рисунки от международен конкурс "Моята българска бродирана риза 2023" се проведе на 06 октомври 2023 в 18:00 ч. в Арт Галерия„България“- Рим , via Mote Brianzo 60 към Български културен институт. На събитието бяха представени най-добрите рисунки, избрани от журито на конкурса, които бяха подредени в специална изложбена зала от кураторката Олга Босева.
  Изложба в Рим с рисунки от конкурса „Моята българска бродирана риза '2023“ | The Bulgarian Media Portal in Chicago
  Изложбата се организира в рамките на идеята, насочен към запазване и популяризиране на традиции и  българска идентичност. Целта на конкурса е да насърчи съзнателно интереса на 11 май всеки българин от всяко кътче на земното кълбо да се облече с една българска бродирана риза чрез народното ни творчество и традиционните родни шевици.
   
  На мястото на изложбата ни удостои с присъствието си  Н Пр. г-н Тодор Стоянов, посланик на Р България в гр. Рим,известни личности- артист, оперен певец, текстилен дизайнер г-жа Таня Калимерова, представители на културната среда и специали в областта на изкуствата. Посетителите имаха възможност да се насладят на творбите на малките художници и да се запознаят с различни бродирани ризи от българската култура.
   
  Участниците в конкурса са наградени с дипломи, бродирана риза за първенците и специални призове за най-добри рисунки в различни възрастови категории. Също така се пожелаха и предоставеха  подробности за следващата инициативи, свързана със запазване на традициите и насърчаване на детското творчество.
   
  БТА :: Откриха изложба с рисунки на деца от училище „АзБуки“ в Рим и Колеферо, наградени от конкурса „Моята българска бродирана риза“
   
  Н Пр. Тодор Стоянов сподели:„ Със закриването на изложбата оставя в сърцата ни вдъхновение от изключителните детски творби, които отразяват красотата на българската бродирана риза“,която трябва да достигне и разпространи до всяко българско сърце и да последваме идеята на 11 май всеки българин да се идентифицира с една бродирана риза“.
  Закриването на изложба на детски рисунки  е събитие, в което се отбеляза  наградите и признанията на децата, чиито таланти бяха  изложени пред публиката на древния и вечен Рим, за разпространение на българската култура и туризъм. 
  Закриването на изложба на детски рисунки е важно събитие, което подчертава постиженията на децата и ги мотивира да продължат да проявяват интерес и талант към изкуството. Изложбата е и време за поощрение и признание на техния труд и постижения, което да им дава увереност и мотивация да се развиват в областта на изобразителното изкуство и българщината.
  На закриването присъстваха Н Пр Тодор Стоянов посланик на Р България, организатори на Българския културен институт в гр. Рим, организаторите на изложбата, журито от конкурса, представители на училищата, приятели и съмишленици на БУ„АзБуки“ в Рим и Колеферо към Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“, Италия, както и много гости.
  Благодарим Ви талантливи български деца от всяко кътче на света! 
  Отново на 11 май с една бродирана риза!
   

   

   

   

  Назад »