Новини

   

  ОРГАНИЗАЦИЯ “БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР И ТАРДИЦИИ”

       

  Организация “Български фолклор и тардиции” за втори път организира Пролетен фестивал на българския фолклор и традиции, който се проведе на 22 март 2014г. в Енфилд, северен Лондон. Първият беше организиран от Мария Христова, ръководител на бившия Ансамбъл “Български ритми” през 2012 година.  Мотото на тазгодишния фестивал е “Българи от всички страни сплотявайте се!”. Идеята беше да се проведе в една приятелска и сърдечна атмосфера, което и беше постигнато. 18 групи за народни танци и песни от 7 европейски страни като Германия, Испания, Франция, Белгия, Чехия, Северна Ирландиия, и разбира се Англия, се изявиха на сцената и разтуптяха сърцата на многобройната публика. Тясна бе залата за над 500 гости и не само българи, които бяха изправяни неведнъж на крака с бурни аплодименти и сълзи в очите. Феерия от пъстри български носии, красота, младост и талант събрани в едно.


  Домакините, Танцов Клуб "Булгара", с ръководител Марина Иванова и художествен ръководител и хореограф Венцислав Шопов се представиха на ниво както и десткия им състав. Фестивала беше открит с емблематичната българска народна песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на солистка на групата им за автентичен фолклор Калина Желева, на 10 години.

  Най-малките участници на Фестивала бяха Фолклорна формация "Хоп троп", създаена само преди няколко месеца, с ръководител Диана Денчева. Малчуганите изпълниха сърцата ни с умиление и радост.

                                                                        
  Блестящо беше и представянето на детските фолкорни групи към българските училища в Лондон - "Розова долина" и "Васил Левски" с ръководител Недялка Симеонова. Даже и техните родители взеха участие с едно изпълнение в празника.

  Не останаха по-назад и децата на Ансамбъл "България" към лондонското училище "Боян Мага", с художествен ръководител Ива Костова. Няколкото групи към филиалите на училището показаха хореографии на български хора, а прекрасния глас на Мария Пашова, ученичка в 8 клас изпълни залата с нежната мелодия на "Ах, къде е мойто либе".

  Втората част на концерта започна с един много специален поздрав от домакините към всички гости и участници на концерта, изпълнението на индийски танц от чаровната и талантлива българка Габриела Радева. Благодарности!

  Най-многобройната лондонска Фолклорна формация "Приятели", с ръководител Петко Праматаров изпълни сцената и даже слезе от нея и при публиката, вдигна ги на крака и заслужи бурните си аплодисменти.

  Една от най-старите групи в Лондон е "Весело хоро" с ръководители Антония Ангелова и Красимира Бозова. Техните кръшни хора продължиха и след концерта в залата.

  А най-новата група "Мартеничка" с ръководител Станислав Тунов, въпреки краткия срок от пет месеца на подготвка се представи достойно и им пожелавам още много творчески успехи в бъдеще.

  Танцова формация "Златни пендари", с ръководител Теодора Русева, също група съществуваща само от една година успя да покаже умения и настроение на сцената.

  Гласовитите лондончанки Виктория и София от група "Земела", внесоха нова нотка в програмта с интересните си аранжименти на песните си.

  Групата "Българска роза" на студентите от Манчестър, участваща за втори път на Фестивала, с ръководител Доротея Стоянова, въпреки смяната на постоянните си участници, показа голям скок в своите изпълнения.

  "Masters of the dance", с ръководител Християна Йорданова също от Манчестър пък е най-младата група извън Лондон, съдадена едва от 3 месеца, която не се даде и се предатви чудесно! Браво!

  Групата за народни танци “Българско хоро”, единствената за област Кент, с ръководител Инна Янева ни зарадва с усмивки и шопски танц “На мегдана”.

  В третата част на концерта бяха гостите от другите европейски страни. Изпълнения с безпорен професионализъм изпълниха душите и сърцата ни. Белгийскта група "На хорото в Брюксел", с ръководител Мария Цветкова, откри с първото си изпълнение на сцена извън страната. Шопските им лазарки бяха много игриви.

  Фолкорния танцов клуб "Чемшир" от Арма, Северна Ирландия, първият и единствен в тази страна, с ръководител Пламена Чемширова, съществува6 само от 6 месеца се представи с изпълнението "Що ми е мило и драго" - едно много интересно съчетание на театър, български ритми и ирландски танц.

  Ансамбъл "Зора" от Париж, за първи път на сцена в Лондон, с ръководители Вера Тончева и Лазарина Джорджева, съществуващ от 7 години, очарова публиката с разнообразие на танци и носии от различните български региони.

  Ансамбъл "Пирин" от Бърно, Чехия, с ръководител Георги Георгиев, прибави към тринадесет годишния си опит в списъка си от чуждестранни участия и Великобритания. Танците, изпълнени на висота, "На юг от Балкана" и "На север от Балкана" обхванаха всичките ни области, с техните характерни особености.

  Групата "От извора" Лион, също от Франция, с ръководител Анита Екенова и с певческа група, с ръководител Йоана Кръстева вдигнаха публиката на крака с много интересни хореографски решения на танците, с много закачки и хумор, и професионалните си певчески изпълнения.

  Спектакълът на Испанския танцов състав "Страстни българи балканджии", с ръководител Антоанела Пенчева завладя залата със своята страст, оригиналност и артистичност и я изпълни с бурни аплодисменти. Акапелното родопско пеене на певицата им Райна Иванова ни разходи из красивите ни родни Родопи.

  А в края на концерта бяха професионалните изпълнения на Ансамбъл "Лазарка" Мюнхен, с ръководител Пламен Петков. Повече от 20 години състава прославя страната ни и разпространява и популяризира красивия ни български фолклор по света. Шопския им танц взриви публиката, един достоен финал на Фестивала. Багри, звуци и светлина в едно!

  След концерта, който продължи над 7 часа в три части, гости и участници въртяха кръшни български хора до полунощ. Един празник на българщината и на пролетта.

  Благодарности от организаторите за: Вестник БГБЕН, БГ Радио Лондон, BBR онлайн телевизия, Списание 4 bulgariаns, Bulgarian food, ресторант "Арда 2", Лебара, Мoney gram, д-р Боряна Николова.

   

   

  Назад »